Skoči na vsebino Zemljevid strani

Oblikovanje za uporabnike na avtističnem spektru

Pri oblikovanju storitev z mislijo na uporabnike z avtističnega spektra je treba informacije podajati jasno, preprosto in pregledno ter na način, ki bo zmanjšal možost senzorne preobremenitve.

Uporabljajte osnovne barve

Ne uporabljajte kričečih barv

Nekateri uporabniki so morda občutljivi za senzorne informacije, denimo barve, ki lahko povzročijo tesnobnost ali bolečino. Za besedilo uporabljajte barvno kontrastno razmerje vsaj 4,5 : 1 in ga preizkusite na uporabnikih, da ugotovite pravo ravnovesje.

Pišite v preprosti slovenščini

Ne uporabljajte prispodob in frazemov

Uporabniki na spektru zaznavajo jezik drugače in bi lahko prispodobe ter frazeme razumeli dobesedno. Če boste uporabljali jasen in preprost jezik, bo vašo vsebino razumelo več ljudi.

Uporabljajte preproste stavke in alineje

Ne pišite nepreglednih in dolgih besedil

Pri dolgem in neprekinjenem besedilu se je težko zbrati in uporabnik med branjem lahko obupa. Razbijte besedilo v preproste stavke in za bistvene podatke uporabite alineje, da bo vaša vsebina lažje razumljiva.

Poskrbite, da bodo gumbi jasno označeni

Gumbi naj ne bodo dvoumni in nepredvidljivi

Če uporabniki ne vedo, kaj se bo zgodilo po kliku na gumb ali povezavo, lahko doživijo stres ali tesnobo. Z opisi gumbov in povezav bodo vedeli, kaj lahko pričakujejo, in bodo imeli občutek nadzora.

Oblikujte preproste in enotne razporeditve elementov

Ne oblikujte zapletenih in natrpanih razporeditev

Zapletene in natrpane razporeditve lahko uporabnike pretirano obremenijo. Poskrbite, da bo razporeditev predvidljiva in enotna. Pogoste komponente, kot sta premikanje po strani in iskanje, postavite na vrh strani, na dobro vidno območje.