Skoči na vsebino Zemljevid strani

Sestanek na Službi vlade za digitalno preobrazbo

Skupaj z nekaterimi ostalimi predstavniki Mreže NVO za vključujočo informacijsko družbo smo se udeležili sestanka na Službi vlade za digitalno preobrazbo. Sestanek je bil organiziran v okviru delovne skupine NVO za digitalno vključenost starejših.

Na sestanku smo se dotaknili več tem vezanih na digitalno vključenost starejših, med drugim seveda tudi digitalne dostopnosti na več področjih. Poudarili smo, da bi morala biti vsa usposabljanja dostopna in ravno tako gradiva.

Še posebej smo poudarili:

  • da bi se moralo pri financiranju strani in rešitev (naj si bodo to spletne strani, spletne aplikacije ali mobilne aplikacije), ki so namenjene starejšim, osebam z oviranostmi, pa tudi širši javnosti, zahtevati skladnost s standardi dostopnosti (WCAG 2.1),
  • da naj se v pozivih ter v strategijah in raznih dokumentih uporablja eksplicitno sklicevanje na standarde in priporočila digitalne dostopnosti, ki so uzakonjena in poenotena,
  • da naj se zaradi slabe prepoznavnosti digitalne dostopnosti v razpisih in v pozivih izkoristi priložnost za ozaveščanje deležnikov in sicer na način, da se vanje vključi tudi razloge in pomen digitalne dostopnosti.

Zavedati se moramo, da je digitalna dostopnost namenjena vsem, ne le osebam z oviranostmi. In s staranjem prihajajo tudi razne vrste oviranosti. Zato je spoštovanje standardov in priporočil s področja digitalne dostopnosti pri vsem, kar je namenjeno tudi starejšim, izrednega pomena.

Širši zapis o sestanku najdete na povezavi Civilni dialog na področju digitalne vključenosti starejših (informacijska-druzba.org). Novico o sestanku pa so objavili tudi na Službi vlade za digitalno preobrazbo.