Skoči na vsebino Zemljevid strani

Prevzem lastništva in upravljanja certifikata spletne dostopnosti A3C – Dostopno vsem

Z Inštitutom za dobre vsebine (IZDV) smo se dogovorili za prevzem in upravljanje certifikata spletne dostopnosti A3C – Dostopno vsem. V zadnjih letih so, zaradi različnih razlogov, aktivnosti na strani IZDV zastale in odločili so se, da certifikat predajo organizaciji, v okviru katere se bo lahko razvijal naprej.

Inštitut za dobre vsebine je v letu 2018 skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) pripravil prvi certifikat s področja spletne dostopnosti v Sloveniji. Certifikat je bil pripravljen s ciljem promocije in razvoja spletne dostopnosti in v letu 2018 sta certifikat prejela Lild Slovenije, za svojo spletno stran Zdravko Lild in Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS).

Prevzem upravljanja certifikata A3C – Dostopno vsem, za nas pomeni dodatno zavezo k promociji in širjenju spletne dostopnosti v Sloveniji, hkrati pa bomo sam certifikat posodobili – tako iz pogleda standardov, kot iz pogleda pogojev za pridobitev in vzdrževanje certifikata. V tem smislu bomo pripravili tudi pravilnik za podeljevanje certifikata.

Ključno je in bo, da bodo v presojo dostopnosti vključeni tako izkušeni strokovnjaki, kot tudi predstavniki uporabnikov z oviranostmi. Želimo, da pridobitev certifikata kljub temu postane bolj dosegljiva in, da stran, ki certifikat pridobi, tudi ostane dostopna.

Več novic na temo certifikata A3C – Dostopno vsem in certificiranja lahko pričakujete v začetku naslednjega leta.