Skoči na vsebino Zemljevid strani

Judith Heumann, borka za pravice

Na naših predavanjih in predstavitvah pogosto predstavljamo Združene države Amerike (ZDA), kot primer dobrih praks na področju digitalne dostopnosti in urejenosti pravic oseb z oviranostmi na sploh.

Pravice v ZDA niso nekaj samoumevnega. Zanje so se borile posameznice in posamezniki, ki so jim bile v prvi polovici prejšnjega stoletja kratene osnovne pravice, ki so se z diskriminacijo srečevali na vsakem koraku.

Ena takih je bila Judith Heumann, ena najbolj vidnih bork za pravice v ZDA. Mnogi so jo poimenovali kar 'mati' borcev za pravice invalidov.

Judith se je z diskriminacijo zaradi invalidnosti srečevala na vsakem koraku. A je bila ena tistih, ki tega ni sprejemala. Bila je ena tistih, ki se je za svoje pravice in za pravice vseh oseb z invalidnostmi, tudi oviranostmi, odločila boriti. Začetki boja za pravice invalidov v ZDA so povzeli tudi v nagrajenem dokumentarnem filmu Crip Camp. Film najdete tudi na platformi Netflix. Seveda z ustrezno avdiodeskripcijo v mnogih jezikih, žal ne tudi v slovenskem. Uradni napovednik z avdiodeskripcijo v angleškem jeziku lahko najdete tudi na platformi Youtube.

Judith Heumann je bila v prvih vrstah borbe leta 1973, ko se je sprejemal The Rehabilitation Act in tudi 1990, ko se je sprejemal The Americans With Disability Act (ADA). Bila je tudi svetovalka predsednika Obame za področje pravic invalidov.

Mednarodno se o njej ni pisalo veliko. A so danes družabna omrežja preplavile objave z njeno sliko. 

Judith Heumann je umrla včeraj, 04. 03. 2023. 

A ostala bo zgled mnogim. Več o njej najdete v njeni knjigi, v njenih govorih, v omenjenem dokumentarnem filmu, na mnogih spletnih straneh, ki govorijo o pomembnih ljudeh. Borbo je začela s pravicami zase, nadaljevala s pravicami za vse... in pri tem je bila uspešna.