Skoči na vsebino Zemljevid strani

WCAG 2.2 je uradno priporočilo W3C

Delovna skupina za smernice za dostopnost (AG WG | WAI | W3C) je objavila smernice za dostopnost spletnih vsebin (WCAG) 2.2 kot priporočilo W3C.

Sprejem WCAG 2.2. smo vsi, ki se profesionalno ukvarjamo z digitalno dostopnostjo pričakovali že več kot leto in pol. Vendar je tudi tokrat potekalo intenzivno usklajevanje kriterijev uspeha in njihove umestitve v ustrezen nivo WCAG. S tem je AG WG ponovno pokazala, da so vse spremembe premišljene in široko usklajene.

WAI Logo, spodaj napis WCAG 2.2 Web Content Accessibility Guideliness

WCAG 2.2. prinaša 9 novih kriterijev uspeha.

Najnovejša sprememba smernic za dostopnost prinaša nove kriterije uspeha, ki izboljšujejo dostopnost za osebe z vidnimi, motoričnimi in kognitivnimi oviranostmi:

Ob tem je bil en kriterij uspeha tudi ukinjen. Gre za 4.1.1 Parsing (A).

WCAG 2.2. še ni zakonska obveza

Ob tem moramo opozoriti, da kljub priporočilu W3C WCAG 2.2. še ni zakonska obveza (ZJN, ZDSMA).

To bo postal, ko bo prenesen tudi v tehnične standarde EN 301 549 (Accessibility requirements for ICT products and services).
Vseeno pa vsem, ki načrtujejo izdelavo ali prenovo spletišč ali so že v fazi prenove predlagamo, da že razmislijo o vključitvi novih kriterijev uspeha. Ne le zato, ker je prenos kriterijev uspeha v EN 301 549 le vprašanje časa, ampak tudi zato, ker so novi kriteriji res smiselni in uporabni in z njihovim upoštevanjem v vsakem primeru izboljšate uporabniško izkušnjo vsem, ne le uporabnikom z oviranostmi

Kaj to pomeni za 4.1.1 Parsing?

Sprememba 4.1.1 Parsing se nanaša tudi na WCAG 2.0 in WCAG 2.1. 

Kot zavod še kar nekaj časa izvajali to preverbo in naročnike in izvajalce opozarjali in predlagali odprave obširnih napak. Odgovor na morebitno vprašanje zakaj je zelo enostaven: spletna stran, ki vrne veliko napak, tako pri uporabi HTML, kot tudi pri WAI-ARIA, je sigurno narejena slabše od strani, ki napak nima oziroma jih ima malo.

Kako WCAG 2.2. vpliva na storitve Zavoda A11Y.si

  • Pri svetovalnih storitvah smo že sedaj svetovali implementacijo nekaterih napovedanih kriterijev uspeha. Sedaj bomo seveda predlagali vseh 6 novih kriterijev do nivoja AA ter en kriterij AAA (2.4.13 Focus Apperance).
  • Pri presojah do sedaj v zapisnikih nismo zapisovali ugotovitev vezanih na WCAG 2.2., sedaj bomo ugotovitve vezane na vseh 6 novih kriterijev (A in AA). Kot priporočilo bomo opredeljevali tudi kriterij 2.4.13 Focus Apperance.
  • Pri usposabljanjih smo do sedaj omenili WCAG 2.2 in napovedovali njegov sprejem, sedaj bomo nove kriterije vključevali v predstavitev smernic WCAG.

Vas zanima več?

Spremljajte našo spletno stran, na kateri bomo v kratkem natančneje predstavili vse nove zahteve.

Lahko stopite v stik z nami in se pozanimate, kaj napovedane spremembe pomenijo za vaše spletišče.