Skoči na vsebino Zemljevid strani

Usposabljanja

Dostopnost digitalnih vsebin znotraj organizacije se težko zagotovi brez ustreznih usposabljanj vsaj ključnih deležnikov, ki bodo sodelovali pri zasnovi, razvoju in pri pripravi vsebin.

Uvod v digitalno dostopnost

Usposabljanje je namenjeno najširšemu krogu oseb v organizaciji, saj predstavlja ključne informacije, ki so potrebne za razumevanje razlogov za pomen univerzalnega oblikovanja in univerzalne dostopnosti. Na osnovi usposabljanja zaposleni spoznajo, zakaj je univerzalna dostopnost pomembna in kako je potrebno razmišljati, če želimo vsem omogočiti enakopraven dostop do naših informacij.

Osnove digitalne dostopnosti

Usposabljanje je namenjeno osebam, ki bodo v organizacijah zadolžene za digitalno dostopnost in potrebujejo širok in malo bolj poglobljen vpogled v standarde in ustrezne rešitve. To velja za vodje, razvijalce in urednike.

Dostopnost za urednike

Usposabljanje je prvenstveno namenjeno upravljalcem spletnih in digitalnih vsebin, saj je na njih breme dostopnosti spletnih vsebin po tem, ko je neka dostopna spletna stran objavljena. Od njih je odvisno, če bo spletna stran dostopna en dan ali celo leto in več.

Dostopnost za oblikovalce

Za zagotavljanje dostopnosti je pomembno, da je spletna stran ustrezno oblikovana, ustrezno tehnično postavljena in da so vsebine za stran ustrezno pripravljene. Usposabljanje je namenjeno snovalcem in oblikovalcem spletnih strani in mobilnih aplikacij.

Dostopnost za razvijalce

Usposabljanje je namenjeno razvijalcem spletnih strani in razvijalcem spletnih in mobilnih aplikacij. Ustrezna platforma je ključnega pomena za dobro dostopno spletno stran. Stvari, ki jih razvijalci načeloma poznajo (html), bomo povezali z znanjem o dostopnosti in ga nadgradili s specifičnimi rešitvami (wai-aria, UX, dobre prakse).

Dostopnost za presojevalce

Usposabljanje za presojevalce je specifično, saj gre delno za serijo usposabljanj, ki pokrijejo vse teme, kot jih pokrivajo ostala usposabljanja. Razlika je v postopnosti usposabljanj, saj se 5 dnevno (40 ur) usposabljanje razdeli na način, da poteka pet tednov.

Dostopnost dokumentov

Za zagotavljanje dostopnosti je pomembno, da je spletna stran ustrezno oblikovana, ustrezno tehnično postavljena in da so vsebine za stran ustrezno pripravljene. A pri straneh niso pomembne le vsebine, ki jih predstavljamo v HTML obliki temveč tudi oblike, ki jih na stran pripnemo v obliki pisarniških dokumentov.

Usposabljanja po meri naročnika

Določene vsebine se pri posameznih usposabljanjih delno ponavljajo. S ciljem časovne in vsebinske optimizacije usposabljanj, jih prilagodimo naročniku. Tako odpravimo vsebine, osnove, ki se sicer v vsakem izmed usposabljanj, ponovijo.