Skoči na vsebino Zemljevid strani

Španski parlament potrdil vključujoč jezik v spremembi ustave

Na začetku letošnjega leta je španski parlament izglasoval ukinitev izraza "invalidi" in ga nadomestil z izrazom "osebe z oviranostmi",  s čimer je izpolnil dolgoletno zahtevo skupnosti invalidov v Španiji.V četrtek je parlament tretjič v zgodovini države glasoval o spremembi ustave. Španski poslanci bodo spremenili besedilo v 49. členu in iz njega odstranili izraz "invalidi" ter ga nadomestili z "osebe z oviranostmi". V spremembi je tudi dodano, da bo "javna uprava izvajala dejavnosti, ki zagotavljajo popolno samostojnost in socialno vključenost invalidov". Dve največji stranki, vladajoča Socialistična stranka in konservativna opozicijska Ljudska stranka, sta se v redkem trenutku soglasja strinjali s spremembo.

Pomembna semantična sprememba

Spremembo so podprle tudi vse druge manjše stranke, zastopane v parlamentu, razen skrajno desne stranke Vox. Sprejet je bil s 312 glasovi za in 32 proti. Potrebna je bila podpora treh petin  parlamenta, z enako razliko pa jo mora sprejeti tudi senat. Španski premier Pedro Sánchez je odločitev pozdravil kot velik dan za demokracijo in izrazil obžalovanje zaradi zamude pri sprejemanju te pomembne spremembe. "Odplačujemo moralni dolg, ki smo ga imeli do več kot 4 milijonov naših sodržavljanov," je izjavil. Uporaba izraza "invalid" je v mnogih jezikih večinoma slabšalna, saj osebo omejuje na njeno stanje in je lahko nespoštljiva in nečloveška. Po drugi strani pa izraz "oseba z oviranostmi" v ospredje postavlja identiteto osebe, ki ima določeno stanje.

Tretja sprememba ustave

To je šele tretja sprememba španske ustave iz leta 1978, kar poudarja težo odločitve v državi, ki je previdna pri ustavnih spremembah. Prejšnje spremembe so se nanašale na članstvo v EU in gospodarska pravila, s čimer je bil poudarjen družbeni premik k večji vključenosti.Čeprav so bili španski socialisti in konservativci v preteklosti previdni pri ustavnih spremembah, saj so se bali širših sprememb, ta odločitev odraža pozitiven korak k bolj vključujoči družbi. Vendar pa nekatera občutljiva vprašanja, kot so spremembe kraljevega nasledstva, ostajajo nedotaknjena zaradi zaskrbljenosti zaradi morebitnih ustavnih razprav. Kljub tem zadržkom se Španija še naprej razvija in potrjuje svojo zavezanost napredku in vključevanju.

Kako je v Sloveniji?

V Sloveniji se v strokovnih krogih že dalj časa poslužujemo vključujočega jezika, ki spoštuje dostojanstvo oseb z oviranostmi. Na žalost pa trenutna zakonodaja še vedno vztraja pri uporabi izključujočega izrazoslovja. Konkreten primer tega je Zakon o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide (ZDPSI), ki je bil sprejet leta 2023. Kljub svojemu namenu pa zakon ne sledi sodobnim smernicam glede izražanja in bi ga bilo smiselno posodobiti v skladu s sprejetimi vključujočimi pristopi.