Skoči na vsebino Zemljevid strani

GAAD Slovenija 2023 – 18. 05. 2023

18. 5. 2023 se bo odvijal prvi dogodek s ciljem ozaveščanja o dostopnosti, prvi tovrstni dogodek v Sloveniji. Dogodek bo strokovna konferenca s področja digitalne dostopnosti, poimenovali smo ga GAAD Slovenija 2023 ( GAAD - Global Accessibility Awareness Day je mednarodna oznaka Svetovnega dne ozaveščanja o dostopnosti). Datum dogodka ni izbran naključno, Svetovni dan ozaveščanja o dostopnosti je vsako leto in sicer vsak tretji četrtek v maju. Letos je to 18. 5. 2023. Organizatorji dogodka GAAD Slovenija 2023 smo Zavod A11Y.si, Zavod Beletrina, Ministrstvo za Digitalno Preobrazbo RS in AccessibleEU Slovenija.

Rezervirajte datum 

Dokončen program konference in vse govorce bomo razkrili v prihodnjem tednu. 

Vam pa lahko izdamo nekatere podrobnosti:

  • Datum: 18. 5. 2023
  • Trajanje: 9.00 - 15.00
  • Lokacija: Tehnološki park Ljubljana, Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana
  • Vsebine: Stanje dostopnosti, zakonodaja, standardi dostopnosti - WCAG, uporabniške izkušnje, javni sektor, primeri dobrih praks, načrtovani ukrepi, pogled naprej.

Konferenca je oblikovana s ciljem osveščanja (svetovni dan osveščanja o dostopnosti) in informiranja o ključnih zahtevah, potrebah in težavah ter podkrepljena s primeri dobrih praks in usmeritevami za uspešne rešitve. Konferenca prihaja ob pravem času, saj se je  Zakonu o dostopnosti spletnih strani in aplikacij (ZDSMA), ki opredeljuje zahteve glede dostopnosti za zavezance javnega sektorja, letos pridružil še Zakon o dostopnosti do produktov in storitev za invalide (ZDPSI), ki upoštevanje standardov dostopnosti nalaga tudi zasebnemu sektorju.

Komu je konferenca namenjena?

GAAD Slovenije 2023 je namenjena širokemu krogu deležnikov:

  • invalidskim organizacijam in ostalim nevladnim organizacijam, ki združujejo in zastopajo uporabnike,
  • predstavnikom javnega sektorja, ki so zavezanci po ZDSMA,
  • predstavnikom zasebnega sektorja, ki so zavezanci po ZDPSI (npr. spletne trgovine, banke, ipd.),
  • spletnim agencijam, oblikovalcem in razvijalcem, ki razvijajo spletne rešitve,
  • študentom, profesorjem in ostalim, ki razvijajo ali potrebujejo kompetence s tega pomembnega in hitro razvijajočega se področja,
  • vsem, ki želijo, da so njihove informacije in produkti na spletu dostopni vsem.

Organizacija konference

Pod okriljem Mreže nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (Mreža NVO-VID) in ob podpori Nacionalnega sveta invalidskih organizacij (NSIOS) sta soorganizatorja konference člana Mreže NVO-VID Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si in Zavod Beletrina, s financiranjem in sodelovanjem Ministrstva za digitalno preobrazbo.

Logotip GAAD: Velike črke GAAD, obkrožene z nezaključenim krogom, ki ga zaključuje ikona v obliki tipkovnice. Ob logotipu napis Global Accessibility Awareness Day.