Skoči na vsebino Zemljevid strani

Evropska komisija uradno: vtičniki niso rešitev!

Evropska komisija je objavila mnenje glede uporabe vtičnikov (prekrivnih orodij) za doseganje skladnosti s standardi dostopnosti. Mnenje komisije se v popolnosti sklada z našim strokovnim stališčem, ki ga redno zagovarjamo in glede katerih smo že pripravili par člankov, za katere vas vabim, da si jih preberete. Ta novica predstavlja prevod stališča evropske komisije.

Prekrivna orodja za spletno dostopnost (original: web accessibility overlays), v Sloveniji predvsem poznani kot vtičniki za dostopnost, op. prevajalca, so orodja ali tehnologije, katerih namen je izboljšati dostopnost spletnega mesta. Večina takšnih orodij poskuša to doseči z uporabo JavaScripta za spreminjanje kode sprednjega dela spletnega mesta. Podkategorija teh orodij trdi, da lahko zagotovi skladnost spletnega mesta z zahtevami glede dostopnosti, včasih z uporabo umetne inteligence.

V Evropski uniji skladnost temelji na skladnosti z usklajenim standardom EN 301 549, ki se sklicuje na zahteve iz WCAG 2.1 (raven AA) in jih dopolnjuje s številnimi dodatnimi zahtevami. Samodejno zaznavanje napak glede na WCAG 2.1 je mogoče za največ 30 % meril uspešnosti tega standarda.

Samodejno odpravljanje težav z dostopnostjo zahteva, da je te težave mogoče najti samodejno. Trditve, da je mogoče spletno mesto v celoti uskladiti brez ročnega posredovanja, niso realistične, saj nobeno samodejno orodje ne more zajeti vseh meril WCAG 2.1 ravni A in AA. Še manj realno je pričakovati, da bo samodejno odkrilo dodatna merila standarda EN 301 549. Poleg tega je samodejno popravljanje zahtevnejše od samodejnega odkrivanja napak dostopnosti.

Poleg tega je bilo ugotovljeno, da nekatera orodja za prekrivanje motijo podporne tehnologije, ki jih uporabljajo invalidi. Z drugimi besedami, prekrivna orodja (vtičniki) lahko nekaterim uporabnikom zmanjšajo dostopnost spletnega mesta.

Orodja, ki zagotavljajo popolno skladnost spletnega mesta, je mogoče razlikovati od druge kategorije orodij, in sicer pripomočkov, vgrajenih v spletne strani (original: accessibility widgets), ki uporabnikom omogočajo, da določene vidike spletnega mesta prilagodijo svojim potrebam ali željam. Ta orodja vključujejo vrstico ATbar (zunanja povezava) in UI Options (zunanja povezava). Ta orodja ne trdijo, da rešujejo težave z dostopnostjo na spletnem mestu, vendar predpostavljajo (in morda zahtevajo) osnovno raven dostopnosti.

Nobena od zgornjih kategorij orodij ne more nadomestiti ročnega dela pri zagotavljanju dostopnosti spletnega mesta. GD COMM ne more podpreti nobenih orodij ali izdelkov, ki spadajo v kategorije prekrivnih orodij ali vtičnikov.

vir: Evropska komisija, Generalni direktorat za komuniciranje: Accessibility Overlays